← Éléskamra

Csabaíre vérfű / Kis vérfű

Tudományos, nemzetközi név: Sangiusorba minor

A csabaíre vérfüvet kis vérfűnek vagy csak csabírének is nevezik. A gyepek növénye, elsősorban száraz típusú gyepeket kedvel, míg rokona az őszi vérfű (Sanguisorba officinalis) nedves, mocsár- és lápréteken él, utóbbi azonban Baranyában nagyon ritka.

A csabaíre gyakoribb, inkább a sovány, száraz talajokat kedveli, sziklás köves felszíneken is jól érzi magát, és gyorsan települ bolygatott felszínekre, sivár kőbányákba, rézsűkre is. A legeltetett gyepekben is előfordul, soványabb talajú tarlókra is beköltözhet. Igazi finom saláta- és enyhe ízű fűszernövény. Évelő; tőlevélrózsáival áttelel, így télen is rendelkezésünkre áll. Télen ízletesebb is, száraz nyarakon gyakran lesz kesernyés az íze. Ha megtaláljuk töveit, azokra érdemes vigyázni, mert évekig gyűjthetünk róluk friss, ízletes salátának valót. Szaporítani is érdemes, annyira értékes növény. Régen konyhakertekben termesztették is, érdemes lenne ismét visszahozni a veteményesekbe. Íze egyesek szerint uborkaszerű, de annál sokkal érdekesebb. Kissé fanyar, rózsaillat-szerű, aromás utóízt is lehet érezni, amikor elrágjuk nyersen a leveleket, így a legfinomabb salátanövények közé sorolható.

Felismerése: Nagyon jellegzetes levélzetű és egyedi virágzatú, tőrózsás növény, virágzáskor 30-60 cm-re vagy magasabbra is nő. Levelei szárnyasan oldallevélkések, az oldallevélkék egyenletesen fogazottak, gyakran kékeszöldek, de üde zöldeket is találhatunk. Virágzata kis gömböcske, amiben sziromlevél nélküli, zöld csészelevélkékkel körbevett virágocskák élénkpiros bibékből álló, finom bojtocskáit és a virágokból kilógó, minden kis fuvallatra lengedező porzókat látunk. Aki egyszer találkozott vele, nem felejti, nincs hozzá hasonló.

Gyűjthető, ehető növényi részek: Tőrózsa fiatal levelei, egyenként, óvatosan szedve.

Gyűjtése: Ősztől egész télen, majd tavaszon át gyűjthetők levelei, egészen a szárba szökkenésig. Virágzáskor nem hoz friss tőleveket, ezért a virághajtások akár el is távolíthatók, hogy ismét növesszen salátának való leveleket.

A felhasználás módja: A leveleket elsősorban salátába tegyük, de főzve, pl. levesekben is kipróbálhatók. Zöld nyers fűszerként is finom kevert túróba, majonézes és vagy tejfölös hideg szószhoz, és jól illenek zöld turmixitalokba is.

Táplálkozási értéke, hatásai: Cseranyagokat, flavonoidokat, illóolajat tartalmazó levelei belsőleg és külsőleg is antibakteriális hatásúak, gyulladáscsökkentők. Összehúzó, vérzéscsillapító hatásúk is ismert és mérséklik a hasmenést is. Nevét is vérzéscsillapító hatásáról kapta a nemzetség, de közeli rokona, az őszi vérfű ezen hatásokat erősebben fejti ki. A csabaíre vagy kis vérfű inkább finom salátanövényként vívta ki az elismerést.

*Szöveg és fotó: Dénes Andrea