← Recepttár

Erdei gombás, kecskeordás, színes kenyérlángos

Kenyérlángost sokan készítenek, sokféle feltéttel, és ezeket sokan kedvelik is, de a szépen mutató, színes ételeket még szívesebben fogyasztja mindenki. A sokféle színű erdei gomba színesebbé teheti az egyszerű kenyérlángost is, pláne, ha színben hozzáillő zöldségekkel egészítjük ki.

A fekete színű, sötét trombitagomba is jól mutat pl. a színes hozzávalók mellett. A sötét trombitagomba őszi faj, de jól szárítható fűszergombaként is használható faj. A színes, nyári zöldségekkel csak a szárított gombát tudjuk párosítani.

Hozzávalók:

a tésztához:
– 30 dkg kenyérliszt
– 2 dl víz
– 2 dkg élesztő
– 2 dkg vaj
– fél teáskanál cukor
– csapott evőkanál só

a feltéthez:
– 20 dkg kecskeorda
– 15 dkg tejföl
– 2-3 gerezd fokhagyma
– 1-2 szem kockázott paradicsom
– 1-2 kockázott zöldpaprika
– egy fél maroknyi szárított sötét trombitagomba
– 2-3 közepes vargánya vagy más erdei gomba
– 1 kisebb szelet kolozsvári vagy angolszalonna kockára vágva
– só, őrölt fekete bors

Elkészítés

Először a kenyérlángos tésztáját állítjuk össze. A lisztet kimérjük, a közepén egy kis mélyedésbe beleöntjük a langyosra melegített vizet, hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Letakarjuk 10 percre, majd kidolgozzuk a tésztát, miközben hozzáadjuk a csapott teáskanál sót és a vajat is. A kidagasztott tésztánkat letakarva, fél órát meleg helyen kelni hagyjuk, majd két hosszúkás lángost nyújtunk belőle óvatosan, kézzel kihúzva, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezünk.

A szárított gombát előzetesen beáztatjuk. A többi gombát és a zöldségeket összevágjuk. Amikor a szárított trombitagomba is újra felvette eredeti víztartalmát, azt is kisebb darabokra vágjuk, csak a kisebbeket hagyjuk egészben, hogy majd jól mutassanak a lángoson, majd az összes gombát fokhagymás olajon puhára pirítjuk. A kecskeordát 90 %-át térfogatra ugyanannyi tejföllel elkeverjük, két gerezd reszelt fokhagymával, sóval, fekete borssal ízesítjük, majd a kihúzott kenyérlángosokra terítjük. Erre az alapra szórjuk a kockára vágott paradicsomot, a zöld paprikát, a szalonnakockákat és a két erdei gombákat is, végül a megmaradt 10 %-nyi kecskeordát is rámorzsoljuk. Előmelegített sütőben vagy kemencében készre sütjük.

*Dénes Andrea receptje
*Fotó: Dénes Andrea