← Éléskamra

Erdei mályva

Tudományos, nemzetközi név: Malva sylvestris

Szinte egész évben és bőségesen friss salátával láthat el bennünket az erdei mályva. A mályvafélék családjába tartozik, a hozzá hasonló és legalább nevében jobban ismert papsajtmályvával (Malva neglecta) egyetemben, mely utóbbi faj szintén ehető.

Az erdei mályva üde, tápanyagban gazdag, meszes talajú gyepekben él, és gyakori faja a parlagoknak is, valamint sokféle, egyéb gyomos területen is megjelenik a települések környékén. Kőfalak, kerítések mentén, árokpartokon, füves udvarokban. Bár nevében erdei, erdőkben szinte sosem találjuk.

Leírása: Kétéves vagy évelő növény, általában felegyenesedő, telente inkább elfekvő szárú.  Gazdagon elágazó hajtásrendszere  egy méternél is magasabbra nőhet, és mindig, télen is találunk rajta friss salátának, levélzöldségnek való hajtásokat. Levelei kerekded szív- vagy vesealakúak, ujjasan behasítottak. Júniustól akár késő őszig is virágzik, élénk sötétrózsaszín virágai igen dekoratív, ehető díszek. A virágzat a felső levelek hónaljában álló bogas levélhónalji forgó. Termése korong alakú, a csészelevelekből kibontva 9-11 cikkre, résztermésre szedhető szét. A papsajtmályva virágai halványrózsaszínűek, szinte fehérek, levelei pedig alig tagoltak.

Gyűjthető, ehető részek: A fiatal levelek nyersen, az idősebbek főzve ehetők. Virágai és zöld éretlen termése is ehető

Gyűjtése: Mindig a fiatal leveket szedjük csak, a virágokat pedig egyenként, tövet megkímélve, mert egész évben elláthat bennünket. A virágokat lehetőség szerint közvetlenül a felhasználás előtt szedjük csak, mert gyorsan elhervadnak.

Felhasználása: A fiatal levelek nyersen, az idősebbek főzve ehetők. Virágai és zöld éretlen termése is ehető; a terméskorongok savanyúságként késztve is használhatók. A levelek leves sűrítésre, a virágok ételfestésre is alkalmasak.

Táplálkozási értéke, hatásai: A levelek A, C és E vitamint tartalmaznak és nagyon erős antioxidáns hatású anyagokat is kimutattak bennük, és antiszeptikus hatását is kimutatták. A virágok több, a levelek valamivel kevesebb nyálkaanyagokat tartalmaznak. A nyálkaanyagok, bevonják a gyulladt nyálkahártyákat és így csökkentik a köhögési ingert és enyhítik a gyomorhurutos tüneteket. Gyógynövényként még egyéb hatásait is ismerik. Fontos, hogy a nehézfémeket és a nitrátokat is képes koncentrálni ezért szennyezett vagy trágyázott helyeken ne szedjük.

Figyelem, fontos: a nehézfémeket és a nitrátokat is képes koncentrálni, ezért szennyezett vagy trágyázott helyeken ne szedjük.

Szöveg és fotó: Dénes Andrea