A nyáron érő erdei szeder és a füge, finom süteménytöltelék együtt is. A francia gallette mintájára, sütőforma nélkül, a tészta széleit felhajtva készített, rusztikus kosárkákba töltve is süthetjük a piténket.
Hozzávalók:
a tésztához:
– 15 dkg liszt + magpehely keverék (a fehér lisztet kb. fele részben zabpehelyliszttel, – zabpehellyel és szezámpehellyel helyettesítjük)
– 10 dkg hideg vaj
– 50 ml hideg víz
– 1 tojás sárgája
– csipet só
– 1 evőkanál cukor (vagy ennek megfelelő más édesítés)
+ a maradék tojásfehérje a kenéshez
a töltelékhez:
– 4db nagyobb, friss füge
– két bögrényi erdei szeder
– fél csomag vaníliás pudingpor (vagy keményítő)
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal összekevert tésztát 1 órára hűtőbe tesszük.
A szedret megmosva, egészben, a fügéket összevágva fél csomag vanília pudingporba forgatjuk, majd megtöltjük vele a hűtőből kivett, kb fél cm vastagra nyújtott tésztából formált kosárkákat, majd a tésztát megkenjük a tojásfehérjével. Előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük, 180 fokon.
*Dénes Andrea receptje.
*Fotó: Dénes Andrea