← Hírek

Helyi termék előállítók a porondon

Öko-gasztro workshop sorozatunk harmadik állomásán, az Orfűi Malmok fogadóépületében, a Garatban helyi termék előállító szociális szövetkezetek mutatkoztak be és osztották meg tevékenységük beindításával és működésükkel kapcsolatos tapasztalataikat, nehézségeiket és sikereiket.

Napindítóként Zsombi, a pék a kemence szomszédságában bedagasztott egy jókora adag kenyérnekvalót, majd az Orfűi Malmok háziasszonya, Füzes Kata mesélt terveikről, programjaik, kínálatuk bővítéséről és a helyi termékekhez való kapcsolódási pontjaikról. Ezt követően Dr. Gonda Tibor foglalta össze a helyi termékek jelenét, a nemzetközi trendeket és “mozgalmakat”.
A helyi termék előállító szövetkezetek képviselői a kisüzemi szintű működés szabályozási környezetének nehézségeiről számoltak be, és a siker egyik zálogaként a sokoldalú együttműködést, az egymásét nem másoló, hanem kiegészítő termékkínálat kialakítását, az összefogás és közös gondolkodás fontosságát hangsúlyozták.

A kemencében kisült friss kenyérből és helyi termelőktől származó krémekből, kencékből, füstölt termékekből és sajtokból készült uzsonna zárta a napot.