← Hírek

Helyi termékek és az öko-gasztronómia alapjai

Szeretnél többet tudni a vadon termő tápláléknövényekről? Szívesen gazdagítanád étrendedet ehető növényekkel a természet éléskamrájából? Akkor workshop sorozatunk éppen kapóra jön, csatlakozz Te is!

A sorozat egyes alkalmain a résztvevők megismerkedhetnek a vadon termő növény-gyűjtés alapjaival (mit, mikor és hogyan lehet gyűjteni a természetes élőhelyek károsítása nélkül), növénygyűjtő sétákon vehetnek részt. A gyakorlatban is kipróbálhatják a begyűjtött növények feldolgozásának lehetőségeit és módjait, és praktikus és jól hasznosítható ismereteket szerezhetnek arról, hogy hogyan lehet piacképes termékké fejleszteni őket. Megismerhetik a “fenntartható asztal” koncepcióját is, fókuszban a szezonalitással.

Tervezett program:

1)       A tavasz első ízei – a vadon termő növények gyűjtésének alapjai, a tavasz első ehető vadnövényei és felhasználásuk lehetőségei, ételkészítéssel.
Időpont:2018. március 22. (14:20 órától növénygyűjtő séta, majd 15:00 órától workshop)
Helyszín: Medvehagyma Ház, Orfű

2)       Lokális értékek: a medvehagyma. Medvehagyma gyűjtés, tartósítás (sóban és olajban eltevés) és feldolgozás (pl. medvehagymás pesto).
Időpont: 2018. április 7. 10:00 órától
Helyszín: Medvehagyma Ház, Orfű

3)       Helyi termékek piacra jutásának lehetőségei jó gyakorlatokon keresztül. Előadás, valamint piacképes helyi termékeket előállító sikeres vállalkozások, mint jó gyakorlatok bemutatkozása.
Időpont: 2018. április 21. 10:00 órától
Helyszín: Garat, Malommúzeum, Orfű

4)       Erdőkóstoló – növénygyűjtő és növényismereti túra, majd előadás + workshop: Szezonalitás és fenntartható asztal / a természet adta táplálék évszakok szerint.
Időpont: 2018. április 28. 10:00 órától
Helyszín: Medvehagyma Ház, Orfű

5)       Erdők-mezők ízei a friss kenyéren és kenyérben. Kenyérsütés (vadnövényekkel ízesített péksütemények és kenyerek); vadnövényekből szendvicsre valók készítése.
Időpont: 2018. május 12. 10:00 órától
Helyszín: Malommúzeum, Orfű

6)       ÉDEN Ízei Orfűn. Az orfűi turisztikai desztináció kreatív helyi termék előállítóinak bemutatkozása ételkóstolóval és workshoppal.
Időpont: 2018. május 19.
Helyszín: szervezés alatt

FELHÍVÁS

A workshopokon a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a baranyazoldut@gmail.com email címen lehet.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

A workshop sorozat az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 támogatásával, az Eat Green c., HUHR/1601/2.1.3/0022 azonosító számú projekt keretében valósul meg.