← Recepttár

Húsos somos, vadsnidlinges babsaláta bodzavirágos balzsamecettel

A húsos som hegy- és dombvidékeinken előforduló, vadon növő, erdei cserje vagy kisebb fa, míg a síkvidékeken inkább termesztett gyümölcs. Nyár végén érő terméséből lekvár, bor, pálinka, ecet is készíthető, de régóta készítenek belőle ecetes savanyúságot is. A salátánkba a som ecetes savanyúságként elkésztve kerül.

 

Hozzávalók:

– savanyított húsos som termés, néhány kanálnyi *
– fél bögrényi apróbb szárazbab
– lilahagyma, egy kisebb fej
– vadsnidling, pár szál levél
– fűszerek: só, babérlevél
– a savanyított som leve, 1-2 kanálnyi
– bodzavirágos hamis, balzsamecet **

Elkészítés:

A szárazbabot előző nap beáztatva, majd az áztatólevet leöntve, babérleveles, sós vízben puhára főzzük. A főtt bab levét leszűrjük, majd a babot szeletelt lila hagymával, apróra vágott vadsnidlinggel és savanyúságként eltett húsos sommal keverjük össze. A húsos som savanyú levéből és a bodzavirágos balzsamecetből  – ami édesíteti is kicsit – keverhetünk rá öntetet.  A babot kivéve a saláta minden alkotórésze fűszerez is. Köretként vagy magában is finom és tetszetősen színes saláta.

* A savanyított húsos somot a som érése előtt, kemény, de már pirosodó somból készíthetjük. A somot kellemesre fűszerezett előfőzött, köményes, mustármagos, egész borsos, babérleveles lével forrón leöntjük, dunsztoljuk. Készíthető hideg lével leöntve is, de akkor tartósítószer is kell bele.

** A bodzavirágos, hamis balzsamecet készítése: Fehérborecetbe szárított bodzavirágot áztatunk legalább két hétre, fél liter borecetbe három-négy evőkanálnyit. Érlelés után az ízes ecetet barnacukorral kellemesre édesítjük.

*Dénes Andrea receptje
*Fotó: Dénes Andrea