Háromféle töltelékű, kiadós, őszi sütemény. Tésztája édes pitetészta, tölteléke pedig három őszi gyümölcs, illetve mag: kökény, birsalma és dió. Édesítése ízlés szerint lehetséges, de akkor a legfinomabb, ha a gyümölcsrétegeket picit savanykásra ízesítjük, a dióréteget pedig édesebbre készítjük.
Hozzávalók:
a tésztához:
(38 x 23 cm-es tepsibe)
– 50 dkg liszt
– 2 kanál méz / porcukor + 1 cs. vaníliás cukor
– 10 dkg vaj
– 1 egész tojás
– fél csomag sütőpor
– 1 citrom reszelt héja + pici citromlé
– csipet só
– tejföl kb. 3-4 kanálnyi, annyi, hogy jól összeálló, gyúrható, nem ragadó tésztánk legyen
a töltelékekhez:
– fél liter kökénylekvár
– 6-8 birsalma (vagy birslekvár)
– fél kg darált dió
– 2-2 ek lágy zabpehely
– 2-2 ek búzadara
– cukor vagy méz ízlés szerint
– csipet só mindegyik töltelékbe
– reszelt citromhéj
A tészta hozzávalóit – kezdve a nedves hozzávalókkal – gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, a tejfölt szükség szerint a vége felé adjuk hozzá. Hűtőbe tesszük legalább egy órára, míg a töltelékek is elkészülnek.
Birsalmás töltelék:
6-8 birsalmát megtisztítva, cukormentes vízben, nagyobb darabokban megfőzzük. Amikor megfőtt, a levet leszűrjük (a felesleges lé finom ital). A megfőtt birsalma darabokat meghámozzuk, a magházat is kivágjuk, a gyümölcshúst pépesítjük. 2 ek lágy zabpelyhet és 2 ek búzadarát adunk a péphez, ami sülés közben megdagad és felszívja a leveket, édesítjük ízlés szerint mézzel / cukorral, fűszerezzük reszelt citromhéjjal, csipet sóval. Állni hagyjuk kb. egy fél órát.
Kökényes töltelék:
Fél liter kökénylekvár, amibe 2 ek lágy zabpelyhet és 2 ek búzadarát keverünk, csipet sót is adunk hozzá, majd állni hagyjuk. (Ha kökénylekvárunk nincs, akkor frissen is készíthető édesített kökénypép: Az érett kökényt egészen kicsi vízben, 1 citrom hozzáadott levével (hogy a héj kiadja színét) pároljuk, addig, míg passzírozható állagúvá válik. Passzírozás után édesítjük, majd összefőzzük.)
Diós töltelék:
Fél kg darált diót pár evőkanálnyi, frissen készült birsalmapéppel (vagy birsalmalekvárral) és 1 ek búzadarával keverünk össze, míg kenhető, nem túl sűrű diókrémet kapunk. Ízlés szerint édesítjük mézzel / cukorral, ici-picit megsózzuk ezt is.
A tésztát két részre osztjuk. Egyik felét sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtjuk. A diós töltelékréteggel kezdve, a kökényessel majd a birses töltelékkel folytatva, rétegenként szétterítjük a gyümölcs és diókrémeket a tésztán, végül lefedjük a tészta másik, tepsi méretűre nyújtott felével. Villával alaposan végigszurkáljuk a felső tésztát, hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni, és ne repedjen meg a sütemény teteje. Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük.
*Dénes Andrea receptje
*Fotó: Dénes Andrea