← Éléskamra

Kövér porcsin

Tudományos, nemzetközi név: Portulaca oleracea

Nem tavaszi, hanem nyári faj, nyár elején jelenik a kövér porcsin. A kapált veteményeskertek gyomnövényeként ismert talán leginkább, de igen sokfelé előfordul. Igazi extrém túlélő, a leglehetetlenebb helyeken is képes megélni a települések környékén. Természetes gyepekben és erdőkben viszont ne keressük.

Leírása: Egyéves növény, földön heverő húsos elágazó hajtásokkal és lapított csepp alakú húsos levelekkel. Virágai aprók, sárgák. Nagyon egyedi kinézetű. Jó talajon komoly méretűre is tud nőni.

Gyűjthető, ehető növényi részek: levelek, mag, nem fás hajtás

Gyűjtése: Nyár elejétől, egész nyáron. A magot az érő töveket kiszedésével, pl. kertből, száradva kipergeti, azok felfogva, összegyűjthetők.

Felhasználás: nyersen vagy főzve ehetők levelei és meghámozott vastagabb, nem fás szárai is. Levelei sós, savanykás ízűek sóhelyettesítőként is használhatók, salátának, savanyúságnak is kitűnő. Tehető levesekbe, sűrít is, párolva is ehető, és szósznak főzeléknek is készíthető. Magok őrölve vagy egyben liszthez vagy más ételbe keverve használható.

Táplálkozási értéke, hatásai: Ásványi anyagokban és C E vitaminokban gazdag növény. Béta karotin, omega-3 zsírsav és antioxidáns tartalmát emelik ki még a források. Minden erénye mellett, fogyasztását túlzásba vinni nem szabad, mert hashajtó hatása is ismert, fokozza a gyomor- és bélmozgást. Egyéni érzékenységtől függően e hatása akár erős is lehet.

Figyelem, fontos: Trágyázott talajon a nitrát vegyületeket magába gyűjti, ezért ilyen helyen nem szabad szedni. Kisgyereknek is ezen okokból kevésbé ajánlott fogyasztása.

Szöveg és fotó: Dénes Andrea