← Éléskamra

Közönséges párlófű

Tudományos, nemzetközi név: Agrimonia eupatoria

Baranyában kedvelt élvezeti teaként is fogyasztották „repicsek” néven a párlófű vagy más néven apróbojtorján teáját. Enyhe összehúzó hatású, enyhén kesernyés ízű teanövény, az Ókorra is visszatekintő múlttal, így régóta használt növény, sokféle bajra is. Gyakori faj errefelé, vöröses, csersavas teát ad, néhány szempontot azonban fontos tudni fogyasztásáról.


Felismerés:
A rózsafélék családjába tartozó lágyszárú, évelő jellegzetes kinézetű, jól felismerhető növény. Júniustól egészen októberig virít bokros helyeken, tisztásokon, erdőszélen, legelőkön, kaszálókon és zavart élőhelyeken is gyakran előfordul. 30–100 cm magasra nőhet. Levelei és szárai is szőrökkel borított, szára ritkán ágazik el; levélfonáka szürkészöld. Az alsó levelek tőlevélrózsát alkotnak rövid nyéllel, a szárlevelek ülők. A páratlanul, szárnyasan összetett levelek egy különlegessége és jellemző bélyege, hogy minden második levél kisebb, fele méretű vagy még kisebb, un. félbeszárnyalt levél. Virágai öttagúak, aranysárgák a szár csúcsán hosszú ideig, folyamatosan újabb és újabb virágokat fejlesztve füzérvirágzatot alkotnak. A szirmok lekerekített, ép csúcsúak. A termések apró kis bogáncsok, horgas kapaszkodó sertéikkel.

Teának gyűjthető részek: Közvetlenül nem ették, csak élvezeti teaként használták. A virágos hajtás a virágzás kezdetén, legkorábban május, júniusban gyűjthető.

Felhasználása: teaként, gyenge teaként, nem gyakran fogyasztva élvezeti teaként

Értéke, hatásai: Cseranyagokat, flavonoidokat, urzolsavat, kovasavat és keserű anyagokat is tartalmazó teája enyhe összehúzó és antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik. Cseranyagai a nyálkahártya felszínének fehérjéit kicsapva, azt védőréteggel látja el. Hasmenéses megbetegedéseknél, emésztőrendszeri panaszoknál, valamint a száj- és a garatnyálkahártya gyulladásai esetén nyújthat segítséget. Keserűanyagai emésztésserkentők, máj- és epepanaszok enyhítésében játszhatnak szerepet. Ugyanakkor a bélnyálkahártyát bevonva ásványi anyagok, gyógyszerek felszívódását is gátolhatják.

Figyelem, fontos: Élvezeti teaként gyenge teáját itták. Erősebb adagokban és hosszú ideig használni a felszívódást gátló hatásai miatt nem ajánlott. Ezen kívül túlzott használata irritálhatja a nyálkahártyákat, gátolhatja az emésztőenzimek működését, és székrekedést is okozhat.

Szöveg és fotó: Dénes Andrea