A mezei iringó zsenge szára a nyári legelők vadzöldsége, de igen rövid ideig gyűjthető, mert gyorsan fásodik. Kellemes ízű, nyersen és főzve is ehető, ha a szúrós levelektől megtisztítjuk. Nyári, erdei gombákkal és kerti zöldségekkel szép színes ízletes leves is készíthető belőle.
Hozzávalók:
– gombák: sötét érdestinóru, róka- és galambgomba (vagy más erdei gomba) 3-4 közepes méretű db fajonként
– mezei iringó zsenge szára 3-4 db
– gyökérzöldségek (zeller, pasztinák, petrezselyemgyökér, sárgarépa kockára vágva) vegyesen fél bögrényi
– borsó fél bögrényi
– 1-2 közepes gerezd fokhagyma
– fél közepes vöröshagyma
– zsír /olaj
– fűszerek: friss petrezselyemlevél, szárított bazsalikom, só, fekete bors
Elkészítés:
A levest fokhagyma, vöröshagyma (egészben hagyva), sárgarépa kockák zsiradékon pirításával indítjuk. Mikor a sárgarépa kiadta szép színét, és a fokhagyma is jól illatozik, hozzáadjuk a többi zöldséget, majd felöntjük vízzel. Pár perccel a forrás kezdete után a darabolt gombákat, majd a legvégén a mezei iringó hámozott, darabolt hajtását is hozzáadjuk, és habarás nélkül készre főzzük. A leves szép színes lesz, a főzés közben feketedő sötét érdes tinóru is jól illik a színek közé.
*Dénes Andrea receptje
*Fotó: Dénes Andrea