← Éléskamra

Pásztortáska

Tudományos, nemzetközi név: Capsella bursa-pastoris

A káposztafélék közé tartozó pásztortáska igen gyakori, közönséges, mezei növényünk, gyomnövény. Főként gyepekben, tarlókon, utak mentén, kertekben fordul elő. Levelei kedvező körülmények között, jó talajon, nagy, gazdag levélzetű tőrózsát képeznek, melyek salátaként levélzöldségként ehetők.

A növény minden része ehető, de kevéssé zsenge, mint a fiatalt levelek. Sok élőhelyén sajnos alig képez leveleket, azok is aprók, és gyűjtésük is sokszor nehéz a sok egyéb gaz között. A levelek lágy, kellemes ízűek, olykor enyhén vagy évszaktól is függően, akár erősen tormás, csípős ízűek vagy zsázsaszerű ízűek. Keressük a nagy tőrózsás töveket, azok gazdaságosan gyűjthetők!

Felismerése: Egynyári növény 3-60 cm magasra nő virágzáskor. Virágai fehér, apró, négyszirmú, keresztes virágok, a szár növekedésével együtt folyamatosan képződnek a szár csúcsán, miközben az alsó virágokból már kialakul a szív alakú becőke termés is. A tőrózsa levelei hosszú, nyelv alakúak, enyhén szőrösek, és akár a levél középeréig is bemetszetten, szárnyasan tagoltak. Legjellemzőbb ismertetője azonban jellegzetes szív alakú termése, melyek körben ülnek a száron. A hozzá némileg hasonló galléros tarsóka (Thlaspi perfoliatum) levelei szintén ehetők, tőlevelei – a pásztortáskával szemben – virágzásra elenyésznek.

Gyűjthető, ehető növényi részek: A tőrózsa fiatal leveleit gyűjtsük, de keressünk nagy levélzetű töveket. Termései a kis szív alakú pásztortáskácskák is szedhetők fűszerként vagy salátába; virága lehet salátadísz.

Gyűjtés: Tél végétől virágzásig

Felhasználása: Nyersen és főzve egyaránt ehető. Legfinomabb nyersen salátába, más salátanövényhez keverve. De tehető levesekbe, túrós vagy tojásos ételekbe is. Ha az íze erősebben csípős, akkor fűszerként kisebb mennyiségben lehet használni.

Táplálkozási értéke, hatásai: A levelek vasban, kálciumban és C-vitaminban gazdagok, de azért mértékkel fogyasszuk! A pásztortáska gyógynövényként is ismert, vérzéscsillapító hatású, és számos egyéb hatása is tudott, ezért egyes kockázati tényezők (vérnyomás- és szívbetegség, depresszió) és terhesség esetén ajánlott az érintetteknek betegségük, állapotuk esetére vonatkozóan a növény használhatóságának, illetve kockázatainak utánajárni.

Szöveg: Dénes Andrea