← Recepttár

Podagrafüves-tejfölös rókagomba, podagrafüves hajdinasalátával

A podagrafű hegy- és dombvidékeinken gyakori, általában tömegesen növő, erdei-erdőszéli levélzöldség, egykor termesztették. Szinte egész évben gyűjthető. Frissen sarjadó levelei a legízletesebbek, de fűszerként virága és termése is használható. Íze kellemes, enyhén fűszeres, nem keserű.  Tápláló, egészséges levélzöldség.

 

Hozzávalók:

a tejfölös gombához:

– 20 dkg rókagomba
– 1 bögrényi podagrafű (összevágva mérve)
– 5 dkg vaj + 1 ek olaj
– pár szál petrezselyemzöld apróra vágva
– 3-4 ek tejföl
– fél csapott ek kukoricakeményítő
– 2 gerezd fokhagyma
– fűszerek: őrölt fehérbors, pici kurkuma, reszelt citromhéj, só

a körethez:

– 1 bögre hajdina
– 1 babérlevél
– 1 gerezd fokhagyma
– 1 bögrényi összevágott podagrafű
– só

Elkészítés: 

A gombát megtisztítjuk, darabokra vágjuk. A kisebb gombákat csak hosszában szeleteljük, vagy félbevágjuk, ezek szépen mutatnak majd tálaláskor. A gombát fokhagymás vajon + kis olajon pirítjuk, nem baj, ha kicsit lesül; majd fűszerezzük, és hozzáadjuk az apróra vágott podagrafüvet és az összevágott petrezselymet, sózzuk. Kicsit ezekkel is tovább pirítjuk a gombát, majd hozzáadjuk tejfölt, amiben a keményítőt már alaposan elkevertük. Forrásig melegítjük, de tovább nem szabad főzni.

A hajdinát pár órával főzés előtt beáztatjuk, majd kétszeres mennyiségű, sós, babérleveles vízben puhára főzzük (elég pár perc forralás, majd lefedve, megpuhul). Ha a megpuhult hajdinának maradna leve, azt lecsepegtetjük. A langyosra hűlt, főtt hajdinához hozzákeverjük a bögrényi, apróra vágott podagrafüvet és a gerezd friss, reszelt fokhagymát, ízlés szerint sózzuk. A hajdinasalátába kevés, egyéb idényzöldséget is tehetünk, nyáron paradicsomkockákat, paprikát, télen-tavasszal reszelt céklát, sárgarépát, hogy a saláta színesebb és gazdagabb legyen.

*Dénes Andrea receptje
*Fotó: Dénes Andrea