← Éléskamra

Pongyola pitypang

Tudományos, nemzetközi név: Taraxacum officinale

Ki ne ismerné a gyermekláncfűnek is nevezett mindenféle gyepben előforduló pongyola pitypangot. Kóstolni pedig bizonyára elég kevesen kóstolták. Bár tejnedves, kesernyés ízű gyakori gyomnövény, de akár szuperélemiszernek is nevezhetnénk. Sárga virágai tömegesen virítanak sokfelé, tőlevélrózsája egész évben látható. Évelő faj, gyökerében a tartalék tápanyaga, amivel áttelel, az inulin, mint a csicsóka gumókban, és még jó pár vad gyökérzöldségben is.

Felismerése: Valószínűleg nem nagyon kell bemutatni ezt a fajt, szinte mindenki ismerheti, aki nyitott szemmel jár. Levelei tőrózsában állnak, megnyújtott nyelv alakúak, de mélyen fogasak, kacúrosak, és nagyon változatosak. A 8-10 cm-es száron (tőkocsányon) levelek nincsenek és csőszerű, üreges. A levelek, is és a tőkocsány is tejnedvet tartalmaz, ha ruhánkra cseppen, barnára festi. A tejnedv, nem mérgező, de irritáló lehet az arra érzékenyek bőrén. A csúcsálló aranysárga „virág” tulajdonképpen fészkes virágzat, sok apró virágból áll. A virágzat borult időben összecsukódik.  Virágzás előtt tőrózsája összetéveszthető néhány rokonával, de leginkább a tőleveleiben igen hasonló mezei katánggal. Az azonosításban segít, hogy a pitypang levelei soha nem szőrösek, a mezei katáng levele legalább a levél-ereken szőrös.  A pongyola pitypang közeli rokona a hozzá nagyon hasonló szarvacskás pitypang (Taraxacum laevigatum) ugyanúgy használható, mint a pongyola pitypang.

Gyűjthető, ehető részek: Az egész növény ehető, de a fiatal leveleket, elsősorban a tőrózsa közepéből a legjobb gyűjteni. Gyűjthetjük a bimbókat és a virágzatot, valamint frissen elrágcsálhatjuk a tőkocsányt (szárat) is.

Gyűjtése: A leveleket egész évben, de legjobb ízűek tavasszal. Gyökeret ősztől tavaszig, bimbót és virágot amikor megjelennek. Gyakori gyomfaj, ha tiszta helyen találjuk gyűjthető.

Felhasználása: Nyersen és főzve is ehető minden része. Ha keserű, akkor hideg vízben áztatással mérsékelhető a keserű íz. A leveleket leginkább salátaként ehetjük, főzve kisebb mennyiségben inkább mással keverve. Bimbói is zöldségként ehetők vagy ecetes-sós savanyúságot, kapriszerűen is készíthető belőlük. Virágocskái is tehetők salátába, fűszervajba, azt szép sárgára színezik. Szirupot, zselét is lehet készíteni a virágok főzésével és áztatásával, de nincs jellegzetes íze, fűszerezni kell. A gyökér ehető, de az is keserű, áztatni kell. A gyökér inulinja a cukorbetegeknek is fogyasztható szénhidrátféle. Megszárítva, darabolva, megpörkölve, megdarálva kávépótlóként is meg lehet kóstolni.

Táplálkozási értékei, hatásai: A pitypang számos erénnyel rendelkezik. A levél, jelentős mennyiségű káliumot, nyomelemeket, cukrokat, vitaminokat és inulint tartalmaz. Antioxidáns hatása is bizonyított. Vércukorszint csökkentő hatást is tapasztaltak a pitypanggal etetett nyulaknál, feltehetően úgy, hogy serkenti az inzulintermelést és gátolja a szénhidrátok felszívódását a bélben. A gyökér inulintartalma a legmagasabb ősszel, amikor akár 40 % is lehet; tavaszra lecsökken. Az inulint a szervezetünk nem emészti meg, viszont a bélbaktériumok számára táplálékot jelent, ezért fontos prebiotikum, ami segíti bélbaktériumok szaporodását. Keserűanyagai az emésztőnedvek termelődését, májműködést serkentik. A növény fogyasztása esetén vízhajtó hatásával is számolni kell. Magas káliumtartalmával szív- vagy vese problémákban szenvedők számoljanak.

Figyelem, fontos: Fészkes virágúakra (pl. a parlagfűre) allergiások a keresztallergia eshetőségével számoljanak! Tejnedve irritáló lehet a bőrön, a ruházatot is megfestheti. Magas káliumtartalmával a szív- vagy vese problémákban szenvedők számoljanak!

*Szöveg és fotó: Dénes Andrea