← Recepttár

Porcsinos, nyári kovászos savanyúság

A tejsavasan erjesztett savanyúságok közül a legtöbben kovászos uborkát készítenek. Ez a savanyúság a kovászos uborkával megegyező módon készül. Erjedést indító anyag a kovászos kenyér. A természetes erjedéssel készülő savanyúságoknak számos, a szervezetre gyakorolt jótékony hatása ismert, ezért is érdemes készíteni ezeket, de emellett természetes nagyon finomak is.

A kövér porcsin nyáron, leginkább a kiskertekben növő, gazként ismert növény. Óriásra is nő, ha hagyjuk, zsenge töveit vagy hajtásait érdemes megenni, mértékkel, ha a kert nem permetezett.

Hozzávalók:

– Egy 5 literes befőttes üvegnyi, többféle, nagyobb darabokra vágott nyári zöldségféle (uborka, cukkini, csillagtök, sárgarépa, zeller és nagyon finom benne a görögdinnye nem túl édes, de még piros külső része)
– kövér porcsin vékony hajtásai és levelei

Elkészítés:

A darabolt zöldségeket és a porcsinhajtásokat (a dinnyét kivéve) a befőttes üvegbe rakjuk, felöntjük az üveget vízzel, majd a víz mennyiségét leöntve, megmérjük. Amennyi liter víz van az üvegben, annyi evőkanál sót adunk a vízhez, jól elkeverjük, majd visszaöntjük az üvegbe, a zöldségekre. Lehet még ízesíteni (kapor, torma, szőlőhajtás, egész bors), de a sokféle zöldségnek együtt eleve finom íze lesz. Egy szelet kovászos kenyeret teszünk a tetejére, ami gyorsan elindítja a tejsavas erjedést. Fontos, hogy minden zöldség és a kenyér is folymatosan lé alatt legyen, ezért le kell szorítani nehezékkel (kapható ehhez már eszköz, de tisztára mosott nagy kavics, vízzel telt kisebb üveg is jó, érdemes egy-két nagyobb uborkát is keresztbe szorítani a legtetején.) Papírszalvétával lefedve meleg helyen érik. Egy-két nap után, opálos lesz a lé, a kenyeret már le lehet venni. A kenyér helyére mehet a darabokra vágott görögdinnye, még kb. két nap érlelés, és készen van. Hűtőben tartva fogyasztható. A kovászos levet, sem szabad kiönteni, hanem meg kell inni (ha esetleg túl sóztuk, lehet hígítani, de inkább annyira szabad csak sózni, hogy jó ízű legyen). Hűtve fogyasztva üdítő, emésztést serkentő, jótékony mikrobákban gazdag, probiotikus ital.

Óvatosság: A porcsin fokozza a gyomor- és bélmozgást, ezért hashajtó hatású lehet. Trágyázott, vegyszerezett kertből, szennyezett helyről nem szabad felhasználni, mert a nitrát vegyületeket akkumulálja, mérgező lehet. Kisgyereknek is ezen okokból kevésbé ajánlott fogyasztása.

*Dénes Andrea receptje
*Fotó: Dénes Andrea