• Egy határon átnyúló régió, ahol a folyók
  összekötnek, nem elválasztanak

 • A projekt

  Fenntartható asztal – kulináris hagyományok és innovációk a Baranya Zöldút mentén

  A projekt egy korábbi sikeres IPA projekt folytatásaként valósul meg, két hazai és két horvát partner együttműködéseként. A vezető kedvezményezett Gyeregyalog.hu Egyesület célja, hogy kiaknázza a hagyományos gasztronómia rejtett lehetőségeit a kevésbé látogatott településeken, a Baranya Zöldút mentén. Olyan ételekhez kötődő innovatív és nyereséges termékeket kíván létrehozni, melyek amellett, hogy a „fenntartható asztal” elemei lehetnek, a régió turisztikai kínálatát sokszínűsíthetik. Az egyesület fő tevékenységei közé tartozik többek között az ehető vad- és gyógynövények, a vadon termő gombák újbóli beemelése a mindennapi gasztronómiai gyakorlatba, a régmúlt technológiáinak felélesztése és az elfeledett konyhai eszközök köztudatba történő újbóli bevezetése. Az újfajta gasztronómiai megközelítést amellett, hogy fesztiválok népszerűsítik majd, tudományos kutatások is kísérik.

  Cserkúton kulináris műhely és közösségi tér jön létre, mely ötvözve a tradicionális eszköztárat a modern technológiákkal izgalmas helyszínéül szolgál majd közös főzéseknek, gasztronómiai témájú workshopoknak és tréningeknek, közösségi rendezvényeknek.

  Hercegszőlős a helyi termék piac fejlesztésével, képzésekkel járul hozzá a helyi értékek presztizsének növekedéséhez, a térség turisztikai fogadófeltételeinek javításához.

  A Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetsége rendezvényeken, táborokban népszerűsíti az ökotudatos életmódot, interaktív, kreatív foglalkozásokon érzékenyíti a legfiatalabb nemzedéket az ökotudatos életmód és  környezeti fenntarthatóság iránt.

  A projekt általános célkitűzése, hogy erősítse a nemzetközi együttműködést, elősegítse a helyi értékek és örökségek felértékelődését és felfedezését, hozzájáruljon az ökotudatosság növekedéséhez, illetve, hogy környezettudatos és egészséges életmódra ösztönözze a lakosokat. Reméljük, hogy a projekt elemeinek sikeres megvalósításával sikerül hozzájárulni az öko- és gasztroturizmus határon átívelő fejlődéséhez. Bízunk benne, hogy az új, egyedi turisztikai attrakciók következtében a régió, mint desztináció turisztikai pozíciója erősödik, a térségünkbe látogatók száma emelkedni fog és a helyi közösségek hosszú távon is profitálnak majd a projekt eredményeiből.

  A projekt angol címe: Sustainable table – Culinary traditions and innovations along Baranya Greenway
  Rövid cím: Eat Green
  Projekt azonosító: HUHR/1601/2.1.3/0022

  Vezető kedvezményezett: Gyeregyalog.hu Összefogás a Dél-Dunántúli Aktív- és Ökoturizmusért Közhasznú Egyesület
  Projekt partnerek: Cserkút Község Önkormányzat, Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetsége, Hercegszőlős Járás

  Projekt összköltségvetése: 381 994,54 EUR
  EU támogatás összege: 324 695,35 EUR
  Megvalósítási időszak: 2017.05.01-2018.12.31.

  A projekt az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében és támogatásával valósul meg.