← Recepttár

Diós-almás vérfű saláta

A csabaíre vérfű gyakori, sovány gyepekben élő vadnövény, és termeszthető is. Igazi finom saláta- és enyhe ízű fűszernövény. Évelő; tőlevélrózsáival áttelel, így télen is rendelkezésünkre áll. Télen ízletesebb is, száraz nyarakon gyakran lesz kesernyés az íze. Ha megtaláljuk töveit, azokra érdemes vigyázni, mert évekig gyűjthetünk róluk friss, ízletes salátának valót. Szaporítani is érdemes, értékes növény. Régen konyhakertekben termesztették is. Íze uborkaszerű, kissé fanyar, de rózsaillat-szerű, aromás utóízt is lehet érezni, amikor elrágjuk nyersen a leveleket, így a legfinomabb salátanövények közé sorolható. 

Hozzávalók:

– fél maroknyi dió, apróra vágva, megpirítva, sózva
– egy jó összemaroknyi csabaíre vérfű
– egy édes alma kockára vágva
– citromleves, vízzel cukorral vagy más édesítéssel készült öntet, pár csepp rózsavízzel (utóbbi elhagyható)
– só

Elkészítés:

Gyűjtés után a vérfű leveleket alaposan megmossuk, majd apróbbra tépdessük. Felkockázzuk az almát, amit 1-2 csepp citromlébe forgatunk, hogy ne barnuljon meg, majd összekeverjük a vérfűlevelekkel, pici rózsavízzel ízesített citromos öntettel meglocsoljuk, és végül megszórjuk a durvára vágott, sós, pirított dióval is.

*Dénes Andrea receptje
*Fotó: Dénes Andrea