← Recepttár

Kucsmagombás vadzöldség leves

A kucsmagombák a legelső tavaszi gombák, így a tavasszal bőven növő, vad levélzöldségekkel és zöld hajtásokkal együtt sokféle ételhez használhatjuk őket. A cseh kucsmagomba helyett más kucsmagomba faj is használható. Mindegyik kucsmagomba faj kizárólag 20 perc hőkezelés (sütés vagy főzés) után ehető. A komlóhajtás a csalán és tyúkhúr vadon vagy kerti gyomként gyűjthető, tavaszi vadzöldségek. A vadsnidling a vékony levelű, ehető vadhagymák fiatal, még nem virágzó töveinek levele, amit szintén főként erdőszéleken találhatunk. 

Hozzávalók:

-15-20 db cseh kucsmagomba
– fél fej vöröshagyma, kockára vágva
– 15-20 db komlóhajtás, kisebb darabokra vágva
– egy kis csokor vadsnidling apróra vágva
– egy bögre csaláncsúcs forró majd jeges vízbe dobva, kicsavarva, apróra vágva
– fél maroknyi tyúkhúr, apróra vágva
– 2 ek zsír vagy olaj
– fűszerek: szárított, citromos kakukkfű, só, bors
– a levesbetéthez: 2 tojás

Elkészítés:

A gombát 20 percig előfőzzük, levét leöntjük, a nagyobbakat daraboljuk. A vadsnidlinget és a vöröshagymát zsiradékon megpirítjuk, majd vízzel felöntjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vadzöldségeket és a gombát. Fűszerezzük, majd a komlóhajtás megpuhulásáig főzzük.

A leves így is finom, de aki szeretné, tejszínes, tejfölös vagy joghurtos habarással is készítheti.

Levesbetét: Felvert tojásból palacsintavékonyságú lapokat sütünk, kettőt egymásba tekerünk, és csigákra vágjuk, majd tálaláskor a leves tetejére helyezzük.

*Dénes Andrea receptje
*Fotó: Dénes Andrea