• Egy határon átnyúló régió, ahol a folyók
  összekötnek, nem elválasztanak

 • Rólunk

   

  Gyeregyalog.hu Egyesület

  A 2009-ben alakult Gyeregyalog.hu – Összefogás a Dél-Dunántúli Aktív- és Ökoturizmusáért Közhasznú Egyesület a Dél-Dunántúlon fellelhető természeti és kulturális értékeket, ritkaságokat szeretné megmutatni a vendégeknek, ugyanakkor megóvni is őket. Küldetésünk része az ökotudatos szemléletmód elterjesztése, a környezeti fenntarthatóság hangsúlyozása, és az ezt biztosító innovatív megoldások népszerűsítése. Szeretnénk elérni, hogy gazdag természeti értékeink és rendszeres programjaink révén a Dél-Dunántúl Magyarország ökoturisztikai központjává váljon.
  Tagjaink között szerepelnek ökoturisztikai élmény parkok, természetismereti központok, erdei iskolák, erdőgazdaságok, különböző ökoszállások, ökoporták, osztálykirándulás és táborozási helyszínek, játszóházak, tájház, skanzen.

  Tagjaink a kölcsönös bizalom és egymás munkájának tiszteletben tartásával számos tevékenységet az egyesületen belül összehangolnak és koordináltan végeznek. Ilyen például a marketing munka, a képzések szervezése, egyes termékfejlesztési feladatok, vagy az ökoturisztikai minősítési rendszer továbbfejlesztése és kritériumrendszere alapján a szolgáltatók és szolgáltatások minősítése.
  Az érdekes látnivalókon túl tagjaink sokszínű programokkal várják a látogatókat.  Programajánlataikban megjelennek a természetjárás és az aktív pihenési lehetőségek különböző formái, a hagyományőrzés, kézműves foglakozások, őshonos állatok megismerése, erdei iskola programok és a játékos környezetvédelem.

  Hiszünk: 

  • a tankönyvön kívüli gyakorlati, aktív, környezeti nevelés és saját élmény alapú tanulásban,
  • abban, hogy a természet és környezetünk ismerete és megismerése életre nevel,
  • az egészséges életmódra nevelés időben történő megkezdésében,
  • a közösség- és személyiségfejlesztés iskolapadon kívüli alakításában,
  • a szövetkezés és a hasonszőrűek összefogásának erejében,
  • a természet tiszteletében és elődeink bölcsességében.

  Elérhetőségek:

  Cím: 7625 Pécs, Vince u. 9/2.
  Email: okoklaszter@gmail.com
  Web: www.gyeregyalog.hu

   

  Cserkút Község Önkormányzat

  Cserkút egy festői, csöpp kis település a Nyugat-Mecsek lankáin, Pécs közvetlen szomszédságában. Csodálatos természeti környezet, a Jakab-hegy fenséges hegyvonulata öleli körül, nyugalmat, biztonságot sugározva az itt élők felé. Ez a hegy a Duna-Dráva Nemzeti Park része, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet kedvelt kirándulóhelye. A sűrű erdőségből kimagasló kopár, vörös színű sziklák, a babás szerkövek és a Zsongorkő figyelik, óvják az itt lakó emberek életét. Cserkút és környéke ősidők óta lakott hely volt. A felszínre került régészeti leletek is bizonyítják, hogy már a kora vaskorban is éltek itt emberek, és a római korban számos villa épült itt. A település nevét Cherkuth alakban 1291-ben említik először az oklevelek. Ebből az időszakból származik a falu közepén álló fazsindelyes Árpád-kori műemlék templom is, melynek freskói egyedülállóak. Egyéb látnivalót is kínál Cserkút: helytörténeti gyűjtemény, kőtár, mosóház, Canadomb, horgásztó, bakancsos fa.
  Gyönyörű természeti adottságainak, valamint vendégszerető, kreatívan gondolkodó és folyton új utakat kereső falusi vendéglátóinak köszönhetően a falu a vidéki turizmus kedvelt célpontja.

  Elérhetőségek:

  Cím: 7673 Cserkút, Alkotmány u. 8.
  T.: +36 72 564 125
  Email: hivatal.timi@gmail.com
  Web: www.cserkut.hu

   

  Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetsége

  A Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetsége több mint tizenöt éve alakult azzal a céllal, hogy segítse a magyar ajkú vállalkozók munkáját és érvényesülését Horvátországban, képviselje őket a hatóságok előtt, a gazdasági kamarában,tagságát információkkal lássa el, továbbá tagjainak termékeit és szolgáltatásait mind belföldön,mint külföldön bemutassa. Az idő előrehaladtával új igények és lehetőségek tárultak fel, melyekre a szervezet vakmerően és elhivatottan válaszolt és elindult egy olyan úton, amely túlmutat elsődleges tevékenységén. Több horvát-magyar közös projektben partnerként működtek/működnek közre. A Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetsége a munkával ráirányítja a figyelmet azokra a kultúrában, hagyományokban rejlő lehetőségekre, amelyek munkahelyeket és jövőt teremthetnek az embereknek.

  Elérhetőségek:

  Cím: Glavna 2., 31309 Kneževi Vinogradi
  Email: balint.dor@gmail.com
  Web: www.spmh.info

   

  Hercegszőlős Járás

  Hercegszőlős Járás Horvátország északkeleti részén, a horvát-szerb-magyar hármas határ közvetlen közelében terül el. Területe 248,77 km². A Járás déli peremén helyezkedik el a neves Kopácsi Rét természetvédelmi terület, amely részben a járás területéhez tartozik. Ez a vidék emberemlékezet óta vegyes lakosságú volt, különféle kultúrák metszéspontjában horvátok (sokácok), magyarok, szerbek lakták. A II. világháborúig németek és zsidók is éltek itt. A Hercegszöllősi Járás lakosságának nemzetiségi összetétele a legutóbbi 2011-es népszámlálási adatok alapján a következő: a lakosok száma 4.614 fő, ebből a magyarok száma 1.784 fő, mely a teljes lakosság százalékában 38.66%, a horvátok száma 1.758 fő, azaz 38,1% míg a szerbek száma 815 fő, összesen 17,66%.

  Elérhetőségek:

  Cím: Hrvatske Republike 3, 31309 Kneževi Vinogradi
  Email: opcina@knezevi-vinogradi.hr
  Web: https://knezevi-vinogradi.hr/