← Éléskamra

Salátaboglárka

Tudományos, nemzetközi név: Ranunculus ficaria

Gyakori vad levélzöldségnek használható faj a salátaboglárka. Főként az üde lomberdőkben, leginkább gyertyános-tölgyesekben él. De sokfelé máshol is félárnyékos, nyirkos erdőkben, ahol a talajt tavasszal nagy tömegben boríthatja, de a ligetekben és cserjésekben is megtalálható.

Leírása: 5-30 cm magas növény, szára elheverő, sokszor legyökeresedik és így nagy területet képes beborítani. A levelek hosszú nyelűek, szíves tojásdadok, kopaszok, fényesek, ép szélűek, ritkán szabálytalanul csipkézettek. Aranysárga, sokporzós, sok termőleveles virágai fényesen csillognak, hidegben, borús időben becsukódnak. A szirmok a virágzás előrehaladtával kifakulnak, végül kifehérednek, és fénytelenek lesznek.

Gyűjthető, ehető növényi részek: A fiatal levelek és a virágbimbók gyűjthető kizárólag.

Gyűjtése: Kizárólag virágzás előtt gyűjthető levelei. A növény idősödő leveleiben a mérgező anyagok egyre nagyobb mennyiségben halmozódnak fel.

Felhasználás: A nagyon fiatal leveleket kora tavasszal nyersen, salátában, szendvicsre vágva,  hideg szószba téve ehetjük. Majd a tavasz előrehaladtával inkább már csak főzve, párolva ajánlott levesben, főzelékben elkészíteni. Bimbókat sós-ecetesen kapriszerűen is készíthetjük.

Táplálkozási értéke, hatásai: C-vitamin tartalmú növény, ezért skorbut ellen is fogyasztották régen. Nagy mennyiségben nő, egyszerű és gyorsan lehet gyűjteni. Mindezek mellett – figyelembe véve, hogy a korai levelekben még kevés a mérgező hatóanyag – volt érdemes egy mérgező nemzetségbe (a boglárkák közé) tartozó faj leveleit is enni.

Figyelem, fontos: A boglárkaféléket a mérgező protoanemonin miatt általában nem szabad fogyasztani. Egyetlen fogyasztható a salátabogárka, de az is csak fiatalon. A salátaboglárka C-vitamin tartalma miatt került be a fogyasztott fajok közé, de fontos, hogy tényleg csak a virágzás előtti fiatal leveleket együk. Vannak állományok és időszakok, amikor a virágok nem, vagy alig jelennek meg, így a tövek megöregedhetnek virágzás nélkül is. Ha levelek, virág nélkül is öregnek látszanak, és már benne járunk jócskán a tavaszban, akkor inkább ne gyűjtsük.

Szöveg és fotó: Dénes Andrea