← Recepttár

Erdei gombapaprikás nagy nudlival (SchwammmetgroteNokedl)

Többféle gombából jó igazán. Én ezekből csináltam: vargánya, szürke tölcsér, gyűrűs tuskó, fenyőalja tinóru, piruló galóca (nem tévedés, ez a galóca fajta ehető).

Hozzávalók:

erdei gomba
hagyma
fokhagyma
zsiradék

bors
törött- és hüvelyes paprika
paradicsom
liszt
1 db tojás
fél dl szódavíz
petrezselyemzöld

Elkészítés:

Hagyományos módon megdinsztelem a hagymát, fokhagymát kis zsiradékon, esetleg füstölt szalonnadarabokkal. A jól megmosott, felaprított gombát hozzáteszem és legalább 20 percig együtt főzőm, ehhez a gomba általában elég levet enged. (Ez a 20 perc nagyon fontos, mert bizonyos gombák ennyi hőkezelést igényelnek, mint pl. ebben az ételben lévő gyűrűs tuskógomba is!). Jöhetnek az alapfűszerek, só, bors, paprika, lehetőleg hüvelyes is, és egy kisebb paradicsom. Közben kikeverek egy tojást liszttel, sóval, petrezselyem zölddel és annyi szódavízzel, hogy közepesen lágy galuska tésztát kapjak. Attól függően, hogy a gomba mennyi levet engedett, csak annyi vizet teszek a gombára, hogy a galuskák meg tudjanak főni benne. Evőkanállal jó nagyokat beleszaggatok, ha megnőttek, meg is főttek, és kész a gombapaprikás nagy nudlival. Tejföl csak a tetejére kerül.

*Recept: Gayer Éva
*Fotó: Gayer Éva