← Éléskamra

Százszorszép

Tudományos, nemzetközi név: Bellis perennis

A százszorszép igen gyakori és jól felismerhető- bár apró, de bőven gyűjthető salátanövény virága pedig ehető salátadísz.  Mindenféle gyepben megtalálhatjuk. Kellemes ízű, nem vagy csak kissé kesernyés ízű, finom növény.

Gyűjthető, ehető növényi részek: tőlevélrózsa, bimbók, virágok

Gyűjtés: szinte egész évben

Felhasználás: Nyersen és főzve is. Tavaszi, virág nélküli tőrózsái egyben kiszedve madársalátához hasonló salátaként ehetők magában vagy más zöldséggel keverve. Virágai tehetők salátába, szendvicsre ehető dísznek, érdekesség a bimbóiból készíthető, kapriszerű, sós savanyúság is.

Táplálkozási érték, hatások: Levelei és virágai is nyálkaanyagokat, keserűanyagokat tartalmaznak. Emésztésserkentő, köhögéscsillapító és enyhe hashajtó hatásuk is ismert.

Szöveg és fotó: Dénes Andrea