Tudományos, nemzetközi név: Bellis perennis
A százszorszép igen gyakori és jól felismerhető- bár apró, de bőven gyűjthető salátanövény virága pedig ehető salátadísz. Mindenféle gyepben megtalálhatjuk. Kellemes ízű, nem vagy csak kissé kesernyés ízű, finom növény.
Gyűjthető, ehető növényi részek: tőlevélrózsa, bimbók, virágok
Gyűjtés: szinte egész évben
Felhasználás: Nyersen és főzve is. Tavaszi, virág nélküli tőrózsái egyben kiszedve madársalátához hasonló salátaként ehetők magában vagy más zöldséggel keverve. Virágai tehetők salátába, szendvicsre ehető dísznek, érdekesség a bimbóiból készíthető, kapriszerű, sós savanyúság is.
Táplálkozási érték, hatások: Levelei és virágai is nyálkaanyagokat, keserűanyagokat tartalmaznak. Emésztésserkentő, köhögéscsillapító és enyhe hashajtó hatásuk is ismert.
Szöveg és fotó: Dénes Andrea