← Recepttár

Vadgyümölcs-ecetek

A természetes erjesztésű ecetek a tejsavas erjesztésű zöldségekhez hasonlóan szintén jótékony hatásokkal rendelkeznek. Házilag is egyszerűen készíthetők gyakorlatilag minden cukortartalmú gyümölcsből. Az így elkészült ecetünk nem lesz erős, kis hígítással alkalmas italként fogyasztásra vagy saláták ízesítésére, főzelékek és levesek savanyítására. 

 

 

Hozzávalók:

– Kissé összetört vagy összevágott vadgyümölcsök egyike vagy több együtt (csipkebogyó, vadkörte, vadalma, kökény, húsos som, erdei szeder, bodzabogyó)
– víz
– cukor vagy méz a kevéssé édes gyümölcsökhöz adható

Elkészítés:

A gyümölcsöket apróra vágva vagy megtörve, kb. félig töltünk egy három vagy ötliteres befőttes üveget, majd felforralt és langyosra lehűlt vízzel feltöltjük az üveget annyira, hogy maradjon hely az erjedő, habzó anyagnak is, tehát nem teljesen tele. Az üvegeket tüllhálóval lekötjük (fontos a levegőzés, de a muslincák meglephetik), majd meleg helyen érleljük, nyáron napmeleg, ősszel meleg helyiség. Ha napon készül, akkor éjszakára ajánlott meleg helyre vinni vagy betakarni. Az erjedés során először alkoholos, majd ecetes erjedés megy végbe, ezt érezni lehet az anyag illatán. Érdemes időnként megkeverni, figyelni. Fontos, hogy a gyümölcs mindig folyadék alatt legyen. Ha fehér hártyaszerű lepedék jelenik meg a tetején azt le kell szedni, szűrni. Amikor kóstolva már ecet ízű, akkor készen van, a cefréről leszűrhetjük az ecetet. Lezárva sokáig eláll. Ha kocsonyás üledék keletkezik a tetején, az nem baj, az, az ecetágy. Ezt le lehet szűrni, és másik ecet készítésénél felhasználni.

*Dénes Andrea receptje
*Fotó: Dénes Andrea