← Recepttár

Vargányás vaj

A vargányafélék több faja nyáron vagy ősszel gyűjthető kedvelt erdei gomba. Nyersen is, de még inkább szárítva fűszeres ízű gombák. Vargányás vaj friss és szárított gombából is készíthető.

Hozzávalók:

– Vargánya, kb. egy bögrényi mennyiség összevágva (3-4 közepes vargánya), de kevesebbel is működik. A szárított gombát előzetesen vízbe áztatva használjuk fel.
– 1db 100 grammos vaj
– fokhagyma, só, fűszerek

Elkészítés:

Az apróra vágott gombát, kicsit megsózva kevés olajon kevergetve elkezdjük pirítani. A gomba először levet enged, amit el kell párolni róla. Mikor a lé elpárolgott, apróra vágott fokhagymát hozzápirítunk, majd botmixerrel pépesítjük az anyagot, de maradhat apró darabosan is a gomba. Pépesítés után hozzáadjuk a vajat, óvatosan, kis hőmérsékleten felolvasztva. Ízlés szerint lehet még fűszerezni őrölt borssal. Végül sóval beállítjuk a kívánt ízt, és kis befőttes üvegbe vagy vajformába öntjük. A vaj dermedése után kenhető. Használható pirítóson és fűszervajként is. Felhasználáskor friss, apróra vágott petrezselyemmel megszórva még jobb és szebb.

*Dénes Andrea receptje
*Fotó: Dénes Andrea